Други

Как да копираме с LED подложка

Не ви ли дотегна от изморителните, тромави и дразнещи методи за копиране? Светещата LED подложка е забележително полезен уред за всеки художник или дизайнер, който се стреми да усъвършенства своето рисуване. Разбира се за тази цел може да се използва копирна хартия, но в общия случай това е бавен губи-време процес, който убива творческия порив. В добавка съществува опасност да размажете мастилото, което пък ще унищожи работата ви.

С помощта на светлинна подложка да копирате точно и бързо от различни материали като самия процес е удивително лесен и приятен.

Копирните или светлинните кутии са уреди подобни на таблет. Те са снабдени със задно LED осветление. За да копирате трябва да поставите рисунката си върху подложката, а над нея листа за копиране. Щом включите уреда ще видите отправната рисунка, скрита под белия лист. Светлинни подложки от висок клас подобни на COPISTA позволяват да се копира дори ако работите с картони за акварел с дебелина над 600гр.

Накрая просто очертавате контурите, които желаете от първоначалната рисунка. Но преди да продължите е добре да научите някои добри практики за копиране. Така ще получите максимална полза от своя уред.

Използвайте правилна сила на светлината

Едно от най-важните неща е да се нагласи правилно необходимата яркост на светлината. За това няма правила – тя зависи от общата осветеност на помещението в което работите, личните ви предпочитания и спецификата на избрания материал. Повечето светлинни подложки разполагат с възможността силата на светлината да се управлява (обикновено на стъпки), а Copista е снабдена с регулатор за плавно управление. По този начин можете да изберете най-добрите условия за работа – виждате ясно и отчетливо отправната рисунка без да натоварвате и преуморявате очите си с излищно силна светлина.

Размерът има значение

Размерът на вашата LED подложка трябва да кореспондира с размера на хартията, с която най-често работите. Размер А3 е оптимален и достатъчен да обхванете с поглед работата си. Липсата на страничен борд върху работната площ на Copista улеснява копирането и не пречи да приплъзвате хартията.

Избор на хартия

Очевидно това е въпрос на лични предпочитания, но е много препоръчително да имате възможност да експериментирате. Различните видове материали според своята дебелина или други качества значително влияят на крайния резултат на всяка работа. Изборът на хартия зависи от техническите характеристики на подложката. Изпробвайте с два листа дебела хартия – който може повече ще се справи и с по-малко.

В заключение, с помощта на LED подложка копирането е много лесно ако следвате горните съвети. Няма по-добър, точен и бърз начин за пренасяне на рисунка върху хартия.

Съчетаването на копиране и рисуване със свободна ръка е сложен процес, но с възможността плавно да се усилва и намалява силата на светлината няма нужда да се местите, да спирате своя устрем и вдъхновение. Работата с този уред ще помогне да усъвършенствате и да подобрите своята техника на рисуване.