Други

Как да избера най-подходящата светлинна подложка за копиране и рисуване

Да се рисува или копира без LED подложка е все едно да рисуваш без статив. Става, но не е практично и се губи време.

Модерната светлинна подложка не може да се сравнява със светещите маси от миналото – нейните LED източници излъчват равномерна бяла светлината. Това позволява на художника да рисува с голяма точност без да зависи (много) от средата, в която работи – студио, класната стая или кафето отсреща. Необходимата сила за осветяване се избира плавно и точно според материала с който се работи.

Уредът се използва, за копиране на непрозрачна (но пропускаща светлина) хартия – картон за акварел, цветен картон и др., направо от първоначалната скица без да се ползва паус или друга хартия за копиране.

Освен че е чудесен уред за чертаене и рисуване, светлинната подложка е твърде полезна за арт дневник и други творчески дейности като калиграфия, летъринг, създаване на татурировки, изследване на композиции, бродерия и какво ли още не. Възможностите наистина са много!

Светлинната подложка е уред, който значително ускорява и улеснява творческия процес на художници и дизайнери, но огромното разнообразие от предлаганите на пазара продукти води неминуемо до въпроса кой е най-подходящият за мен?

Работни размери

Ако сте непрекъснато на път и багажът ви е сведен до минимум е най-добре да се ориентирате към размер А4. Тези уреди са създадени преди всичко за любители. Затова са евтини, леки и тънички като таблет. Недостатък на тези уреди е липсата на собствено захранване. По тази причина светлината, която изпускат е твърде слаба и ви лишава от свободата да работите и експериментирате с различни материали. Липсата на плавно управление на осветлението и малкара работна площ са други ограничения, с които се налага да се съобразявате. Професионалните светлинни подложки, подобни на Copista, са с размери А3 или А2 и позволяват да се използват свободно материали с различни размери и качества.

LED подложка

Както личи от самото име, добрата подложка трябва да свети достатъчно силно. Ако имате намерение да я ползвате най-вече за копиране и рисуване, трябва да се убедите, че светлината успява да премине през два листа дебела хартия. Ако се стремите към прецизност, трябва да разполагате с яркост над 2000 LМ. Голяма част от подложките разполагат с възможност да се избира необходимата сила на светлината на 3 или 5 стъпки, но професионалният клас дава възможност за плавно управление.

USB или самостоятелно захранване

LED бокс, който разполага със самостоятелно захранване свети значително по-силно от алтернативните уреди с USB захранване. Последните могат да бъдат включени към компютър, захранването на колата и като цяло дават голяма мобилност, но значително ограничават нещата които може да правите.

Качеството спрямо количеството

В магазини, подобни на Амазон, които предлагат огромно разнообразие от продукти има невероятно количество LED подложки, произведени в Китай. Масово те се разпространяват от неспециализирани търговци, които нито се интересуват, нито познават изискванията за тези уреди. Единственият стремеж на тези доставчици е да предложат това, което се търси в момента, за да получат бързо добра печалба. Нискокачествени LED източници, слаби или повредени кабели, липса на поддръжка са само някои от проблемите, с които може да се сблъскате ако налетите на нискокачествен китайски продукт. Това не означава, че няма производители в Китай, които произвеждат добри и евтини продукти. Но нашият съвет е да не купувате преди да проучите подробно ревютата на клиентите.

За да избегнете разочарованието, е по-добре да се ориентирате към производител с репутация, чиито продукти се предлагат в специализираните магазини за художествени материали и пособия.